Presbyopie

Als je ouder bent dan 40 jaar dan kun je het gevoel krijgen dat je arm te kort is om een boek of krant goed te kunnen lezen. Je kunt er dan niet meer omheen: er is sprake van ouderdomsverziendheid. Om je gerust te stellen: iedereen krijgt hier last van na ongeveer het 40e levensjaar. Wanneer je ouder wordt neemt het accommodatievermogen van de ogen af. De ooglens is hierbij minder flexibel en kan niet meer sterk worden gekromd om van dichtbij goed te kunnen kijken/lezen. Het gebruik maken van een smartphone of tablet wordt hierdoor ook lastiger. Veel mensen vinden het lastig om toe te geven dat een leesbril nodig is, want ja, een leesbril is toch oubollig? Bij brilmode Verhey van Wijk hebben we echter een mooie collectie kant-en-klare leesbrillen, dus kom gerust eens langs om deze te bekijken.

Je zult al gauw merken dat het toch wel erg prettig is om een leesbril te gebruiken. Het kost niet meer onnodig veel energie om iets te lezen, vermoeidheidsklachten en hoofdpijn kunnen verdwijnen en je kunt je beter concentreren. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een multifocale bril of contactlenzen, oftewel een montuur of lenzen met een leesgedeelte. Onze opticien zal met jou bespreken wat de opties zijn en zal laten zien welke mooie monturen ons assortiment heeft. Vooraf wordt er eerst een oogmeting gedaan om te kijken welke sterkte er nodig is. Loop gerust eens bij ons binnen. De opticien zal tevens vragen naar je dagelijkse bezigheden om zo tot een juist montuur of contactlenzen te kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brillenglazen met een blauwfilter wat je ogen beschermt tegen schadelijk blauwlicht waar je dagelijks mee te maken hebt als je veel achter een computer, tablet of smartphone zit. Blauwlicht kan namelijk ook een oorzaak zijn van vermoeide ogen, hoofdpijn, droge ogen en wazig zien.


Presbyopie is een term die gebruikt wordt om het natuurlijke verouderingsproces van het oog te beschrijven, wat resulteert in een afname van de accommodatie (het vermogen om de ogen te focussen op dichtbijgelegen objecten). Dit kan leiden tot moeite met het lezen van kleine letters of andere dichtbijgelegen objecten.

Een presbyopie bril is een bril die speciaal ontworpen is om deze afname in accommodatie te corrigeren. De brillenglazen zijn gekróónd, wat betekent dat ze dikker zijn aan de buitenranden en dunner naar het midden toe. Dit helpt om het licht op het netvlies te focussen, wat resulteert in een verbeterde scherpstelling op dichtbijgelegen objecten. Presbyopie brillenglazen zijn meestal multifocale brillenglazen, wat betekent dat ze ook gebruikt kunnen worden voor het zien op middellange en verre afstanden. Ze zijn meestal aanbevolen voor mensen die ouder zijn dan 45 jaar en die moeite hebben met het lezen van kleine letters of andere dichtbijgelegen objecten.