Droge ogen

Droge ogen is een veelgehoorde klacht. Het voelt erg vervelend aan en kan ongemak veroorzaken. Droge ogen kan verschillende oorzaken hebben, zoals: hogere leeftijd, gebruik van geneesmiddelen, niet goed sluiten van het oog, allergie, aandoeningen van de traanklier of hormonale/ lichamelijke afwijkingen.

Bij droge ogen is er sprake van onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm. De ogen kunnen daardoor pijn doen, branden, steken, rood worden of slijm gaan afscheiden. Het kan ook zijn dat je wisselend wazig ziet. Soms kunnen droge ogen leiden tot een teveel aan tranen die als reflex op de uitdroging worden geproduceerd. Echter zijn deze tranen niet van een goede samenstelling, waardoor er een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw aanmaken van reflextranen ontstaat die weer te snel opdrogen. Oogdruppels kunnen een goede oplossing zijn om de irritatie en uitdroging zoveel mogelijk te verminderen. Brilmode Verhey van Wijk heeft een breed assortiment van Hylo. Deze worden geproduceerd door Ursapharm en biedt bijna elk type patiënt een oplossing tegen droge ogen. Heb je extreem last van droge ogen, van ontstoken ogen, allergie of beschadigd hoornvlies? Kom dan gerust langs voor advies over welke oogdruppels het beste passen bij uw klachten.


Droge ogen is een aandoening waarbij er te weinig tranen of tranen van slechte kwaliteit worden geproduceerd om de ogen voldoende te hydrateren en te beschermen. Dit kan leiden tot een branderig, jeukend of stekend gevoel in de ogen en soms ook tot wazig zicht.

Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen, zoals:

  • Het ouder worden: met het ouder worden produceren we minder tranen.

  • Gebruik van bepaalde medicijnen: sommige medicijnen, zoals antihistaminica, antidepressiva en bloeddrukverlagende medicijnen, kunnen leiden tot droge ogen.

  • Hormonale veranderingen: tijdens de zwangerschap, de menopauze en bij het gebruik van anticonceptiepillen kan het tranenvocht afnemen.

  • Te weinig knipperen: het gebruik van computers, tablets en telefoons kan ervoor zorgen dat we minder vaak knipperen, wat kan leiden tot droge ogen.

  • Omgevingsfactoren: droge lucht, luchtverontreiniging, rook, airconditioning en centrale verwarming kunnen de ogen uitdrogen.

Behandeling van droge ogen hangt af van de oorzaak ervan. In sommige gevallen kan het helpen om vochtigheid toe te voegen aan de omgeving, bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger te gebruiken. Het kan ook helpen om vaker te knipperen of te blinzen en om regelmatig te pauzeren tijdens het gebruik van computers en andere schermen.

In andere gevallen kan het nodig zijn om oogdruppels te gebruiken om de ogen te hydrateren en te beschermen. Sommige oogdruppels bevatten een vochtinbrengende stof, terwijl andere oogdruppels helpen om de tranen langer op hun plaats te houden. In sommige gevallen kan het nodig zijn om andere behandelingen te gebruiken, zoals warmtekompressen of oogzalf. Als de oorzaak van de droge ogen ligt in het gebruik van bepaalde medicijnen, kan het nodig zijn om naar andere medicijnen te kijken die geen droge ogen veroorzaken.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van droge ogen, omdat dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die behandeld moet worden. Als de droge ogen niet behandeld worden, kan het leiden tot beschadiging van het oogoppervlak