Migrainebril

FL-41 is een rosé gekleurd filter dat met succes toegepast wordt bij patiënten met hoofdpijn door migraine, blefarospasme en andere lichtgevoelige problemen. FL-41 werd voor het eerst beschreven in een onderzoeksproject dat plaats vond in Birmingham, Engeland. Nadat in een school het licht aangepast werd door TL-verlichting, kreeg een ongebruikelijk aantal kinderen last van hoofdpijn. In deze studie droegen kinderen met hoofdpijnen, veroorzaakt door migraine, een bril met FL-41 filters. De onderzoekers ontdekten dat het dragen van FL-41 filters de lichtgevoeligheid bij deze kinderen verbeterde en ook de frequentie en de ernst van hun hoofdpijnen van de migraine afnamen.Na 4 maanden dragen van de FL-41 filters bleek de migraine bij de kinderen met de helft verminderd te zijn. Ook onderzoeken met betrekking tot blefarospasme en het dragen van de FL-41 filters hadden een positief resultaat.

Een van de vele reacties die de onderzoekers kregen was:“Ik sta op de golfbaan en wil u bedanken voor de FL-41 bril. Het is vandaag de eerste keer dat ik sinds 20 jaar weer golf kan spelen…”

Ook na een onderzoek waarbij men patiënten afwisselend een bril met FL-41 filterglazen en een bril met conventionele grijze zonnebrilglazen of een bril met standaard rosé getinte glazen liet dragen was de conclusie dat de meerderheid van de patiënten een duidelijke voorkeur had voor de FL-41 filterglazen.


FL41 bril

Sinds die tijd wordt in meerdere oogklinieken in diverse landen met succes FL-41 filterglazen gebruikt om bovengenoemde problemen te behandelen. Blefarospasme betekent letterlijk ’ooglid-samentrekking’; het wordt gekarakteriseerd door het herhaaldelijk en onwillekeurig dichtknijpen van de oogleden ten gevolge van de samentrekkingen (spasmen) van de ooglidspieren. Het dichtknijpen van de oogleden kan kort of lang duren, de hevigheid is van patiënt tot patiënt verschillend.

Hoe werkt de FL-41 filterkleur?

Hoewel we niet helemaal zeker weten waarom FL-41 de licht gevoeligheid verbetert, lijkt het te maken te hebben met de golflengten van licht die uitgefilterd worden. FL-41 filtert bepaalde golflengten uit blauw en groen. Men neemt aan dat deze kleuren als hinderlijk worden ondervonden door patiënten met lichtgevoeligheid. Door het blokkeren van deze golflengten van het licht verbetert dit filter ook het contrast en de scherpte waardoor de gezichtsscherpte verbetert.

Is iedere rosé filterlens te gebruiken?

In een studie is aangetoond dat een placebo tint, die leek op de FL-41 tint, niet werkt. Ook rosé getinte glazen, geleverd door optiekzaken, bleken niet de optische kenmerken van FL-41 te hebben. De blauw-blokkerende eigenschappen van FL-41 filterglazen zijn uniek.

Kunnen FL-41 glazen op sterkte gemaakt worden?

Ja, in Enkelvoudig, bifocaal en multifocaal en alleen in kunststof materiaal.

Is er een aanpasperiode voor het dragen van FL-41 filterglazen? In principe heeft FL-41 geen aanpasperiode. Echter, als je het dragen van FL-41 glazen in het begin niet prettig vindt, begin ze dan stap voor stap te dragen. Slechts één uur de eerste dag, twee uur de tweede dag, drie uur de derde dag enz. Dit kun je dan het beste binnenshuis doen en direct in de ochtend mee beginnen.

Zijn er bijwerkingen tijdens het dragen van FL-41 filterglazen?

Er zijn geen bekende bijwerkingen bij het dragen van FL-41 filterglazen. Er wordt echter aangeraden FL-41 glazen niet te dragen tijdens het autorijden in de nacht.

Hoe weet ik zeker dat mijn glazen de FL-41 tint hebben?

FL-41 glazen geleverd door brilmode Verhey van Wijk voldoen voor 100% aan de gestelde eisen; ze blokkeren blauw-groen. Sommige rosé glazen lijken op de FL-41 glazen maar ze werken niet als FL-41. Fabrikant Norville maakt spectrale analyses op hun glazen om er zeker van te zijn dat ze het juiste licht blokkeren.