Nachtblindheid
Uiteraard zie je in de avond minder goed dan overdag in het licht. Wanneer het ineens duister wordt hebben de ogen ook even de tijd nodig om aan licht te wennen, maar na een aantal seconden wordt het zicht vanzelf beter. Als dit niet het geval is en je erg slecht blijft zien, dan kan het zijn dat er sprake is van nachtblindheid.
In het netvlies bevinden zich kegeltjes en staafjes. De kegeltjes gebruik je als het licht is en zorgen ervoor dat je scherp ziet en kleuren kunt onderscheiden. In het donker maken we gebruik van de staafjes. Hiermee kun je geen kleuren onderscheiden, waardoor je in het donker grijs ziet. De staafjes proberen zoveel mogelijk licht op te vangen om in het donker te kunnen zien. Wanneer de staafjes niet goed werken dan ontstaat nachtblindheid. De ogen kunnen zich dan niet goed aanpassen aan schemerlicht of zijn te gevoelig voor verblinding. Verblinding kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de koplampen van een tegemoetkomende auto. Als je ogen zich na het zien van fel licht niet snel genoeg weer op het donker in kunnen stellen, zie je slecht. Nachtblindheid komt in de meeste gevallen voor aan beide ogen. Wanneer het aan één oog voor komt dan kan er sprake zijn van een oogaandoening. Zo kan nachtblindheid veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening aan het netvlies (Retinitis Pigmentosa), een vitamine A-tekort of oogaandoeningen zoals staar en glaucoom. Nachtblindheid kan grote gevolgen hebben. Het kost namelijk veel meer tijd om de overgang te kunnen maken van licht naar donker, waardoor bijvoorbeeld autorijden bij schemer en in de nacht erg gevaarlijk kan zijn. Behandeling van nachtblindheid is alleen mogelijk wanneer het wordt veroorzaakt door een vitamine A-tekort. De blindheid kan dan behandeld worden met inname van extra vitamine A, waardoor het slechte zicht in het donker op korte termijn zal verdwijnen. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van speciale brillen tegen nachtblindheid. Deze hebben gele glazen en helpen voornamelijk tegen de verblinding van het licht van tegenliggers. Brilmode Verhey van Wijk heeft deze brillen in het assortiment en vertelt je hier graag meer over.
Nachtblindheid is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met het zien in het donker of in het schemerlicht. Dit kan leiden tot onveilige situaties, zoals het niet goed kunnen zien van obstakels op de weg tijdens het autorijden in het donker.
Er zijn verschillende oorzaken van nachtblindheid, zoals een tekort aan vitamine A, bepaalde medicijnen, oogziektes of oogletsel. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen als u problemen heeft met het zien in het donker, zodat de oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden gegeven.
Gele brillenglazen kunnen soms helpen om het contrast tijdens het rijden in het donker te verbeteren. Dit komt omdat gele brillenglazen het blauwe licht van koplampen tegenhouden, waardoor de ogen minder vermoeid raken. Echter, gele brillenglazen zijn geen oplossing voor nachtblindheid en kunnen in sommige gevallen zelfs afleidend werken. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen voordat u gele brillenglazen gaat gebruiken.