Blauwfilterbril

Dagelijks gebruiken we onze smartphones, computers en tablets zonder ons ervan bewust te zijn dat we hierdoor worden blootgesteld aan een flinke hoeveelheid blauw licht, afkomstig van al deze schermen. Dit kan, bij gebruik meer dan 2 uur per dag, leiden tot de volgende klachten:

– Hoofdpijn

– Vermoeide ogen

– Afname van helderheid van ons zicht

– Slaapproblemen

– Stress

Wat is blauw licht?

Blauw licht wordt uitgestraald door LED-licht, zoals gebruikt in tablets, computerschermen, smartphones etc.

Dit blauwe licht is onzichtbaar voor het blote oog, maar wel schadelijk voor uw ogen. De lens van het oog kan wel het ultraviolette licht filteren, maar geen blauw licht.

Ons lichaam reageert op blauw licht door wakker te worden, te eten en heeft daardoor gevolgen voor onze stofwisseling. Daarom is het van groot belang om blootstelling aan blauw licht voor het naar bed gaan te vermijden. Blauw licht belemmert namelijk de afscheiding van het slaaphormoon melatonine. Twee uur opeenvolgende blootstelling aan een beeldscherm is al voldoende om visuele vermoeidheid te veroorzaken. Deze lichtbronnen maken deel uit van ons dagelijkse leven waardoor we ons niet altijd realiseren hoelang we hieraan blootgesteld worden.

Als je langdurig blootgesteld wordt aan blauw licht loop je zelfs een verhoogd risico op Macula Degeneratie. Dit is een aandoening waarbij schade aan het netvlies optreedt en de gezichtsscherpte permanent kan afnemen.

Je begrijpt dus dat het van groot belang is om teveel blootstelling aan blauw licht te voorkomen. De blauwfilter glazen bieden hiervoor de juiste oplossing en bescherming. De glazen zijn tevens contrastverhogend en verminderen lichtschitteringen.

Brilmode Verhey van Wijk heeft een ruime voorraad van enkelvoudige (verkijk- of lees-) glazen op sterkte voorzien van deze blauwfilter. Ook zonder sterkte zijn deze glazen op voorraad, voor kinderen en volwassenen die geen bril nodig hebben, maar wel optimale bescherming willen bieden aan hun ogen. Deze glazen kunnen in ieder gewenst montuur gemaakt worden.

Het is mogelijk om deze glazen in alle sterkten (+ en -) te laten maken; verte-, lees-, multifocale- en computerglazen.

Handige tips:

Als je de blauwfilterbril hebt aangeschaft volgen hier nog enkele nuttige tips voor verantwoord gebruik van je beeldscherm:

- Gebruik screenfilters of pas de helderheid van je scherm aan, hiermee beperk je schittering

- Houd je beeldscherm schoon; een scherm dat stof- en vetvrij is zorgt voor minder schittering.

- Pas je omgevingsverlichting aan; dim verlichting en zorg dat zonlicht niet direct op je beeldscherm valt.

- Stel je beeldscherm goed in; houd het beeldscherm zo recht mogelijk voor je.

- Tekstgrootte aanpassen; hierdoor is lezen minder vermoeiend en comfortabeler.

- Knipper regelmatig; het is aan te raden om bewust vaker met je ogen te knipperen. Vaak knipper je automatisch minder wanneer je achter een beeldscherm zit, hierdoor kun je last krijgen van droge ogen.

- Volg de 20-20 regel; het is raadzaam om na iedere 20 minuten dat je achter een beeldscherm zit, een pauze van 20 seconden in te lassen. Kijk deze 20 seconden naar iets dat ongeveer 5 meter van je verwijderd is.

- Alles met mate; het is raadzaam om dagelijks niet meer dan 2 uur achter een beeldscherm door te brengen. Dit kan vermoeidheid en vermoeide ogen voorkomen.