Lui oog

Een lui oog wordt ook wel amblyopie genoemd. Het komt meestal voor aan één oog. Een lui oog ontwikkelt zich tijdens de vroege kinderjaren. Dit is ook de enige periode waarin een lui oog te behandelen is. Het beeld dat via het oog binnenkomt, wordt onderdrukt door de hersenen. Hierdoor heeft een kind moeite met diepte zien en zal hij vaker struikelen, stoten of moeite hebben met een bal vangen. Het lijkt alsof het kind wat onhandig is.

Een lui oog kan veroorzaakt worden door scheelzien, een brilafwijking die niet of niet goed gecorrigeerd is of door oogziekten zoals troebelingen van de lens of afwijkingen van het netvlies. Op het consultatiebureau vindt periodiek onderzoek plaats van de ogen en bij afwijkende bevindingen of in twijfelgevallen, wordt het kind doorverwezen naar de oogarts. Het doel van de behandeling van een lui oog bij kinderen is om de hersenen te dwingen om ook de beelden uit het probleemoog te gebruiken. Om dit te bewerkstelligen wordt het goede oog afgeplakt met een pleister of ooglapje. Op deze manier kunnen de hersenen allen het beeld uit het slechte oog gebruiken. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een refractieafwijking, moet het kind een bril dragen en daarnaast het goede oog afplakken. Rond het 10e levensjaar is de ontwikkeling van het oog voltooid en kan er geen verbetering meer optreden. Daarom is het van groot belang om een lui oog voor die tijd op te merken en te behandelen. Wanneer er bij een volwassene een lui oog ontdekt wordt, is behandeling dus niet meer mogelijk. Wanneer je met je kind bij brilmode Verhey van Wijk komt en er is een vermoeden van een lui oog, dan wordt je kind doorgestuurd naar de optometrist voor verder onderzoek.


Een lui oog is een aandoening waarbij één oog minder scherp ziet dan het andere. Dit kan leiden tot dubbelzicht en een onbalans in de visuele ontwikkeling van het kind. Lui oog kan op elke leeftijd voorkomen, maar is vaker voorkomend bij kinderen.

Om lui oog te behandelen, kunnen oogoefeningen worden gebruikt om de spieren van het oog te versterken en het oog te trainen om beter samen te werken met het andere oog. Orthoptisten zijn professionele zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van oogproblemen, zoals lui oog. Zij kunnen oogoefeningen voorschrijven en begeleiden om het zicht te verbeteren en het oog te trainen om beter samen te werken met het andere oog.

Het is belangrijk om lui oog op tijd te behandelen, omdat dit kan leiden tot blijvende visuele beperkingen als het niet wordt behandeld. Als je vermoedt dat je of je kind lui oog heeft, is het aan te raden om een afspraak te maken met een oogarts of een orthoptist voor een grondig oogonderzoek en eventuele behandeling.