Astigmatisme

Bij astigmatisme is het hoornvlies of de ooglens vervormd. Hierdoor is het zicht zowel dichtbij als veraf vertroebeld of vervormd. Astigmatisme wordt ook wel een cilinderafwijking genoemd. Om scherp te zien is het van belang dat lichtstralen in het oog op een centrale plek van het netvlies samen worden gebracht. Bij astigmatisme is dit verstoord doordat de lens geen mooie ronde kromming heeft, maar meer de vorm van een rugbybal heeft. Hierdoor valt het licht niet op de juiste manier op het netvlies en heeft dit dus als gevolg dat het beeld niet helder en scherp is. Vaak zijn mensen met astigmatisme daarnaast ook bijziend of verziend.

Er zijn twee vormen van astigmatisme:

– Eenvoudig astigmatisme: hierbij valt het ene brandpunt op het netvlies en het andere net voor of achter het netvlies

– Samengesteld astigmatisme: beide brandpunten vallen op verschillende plekken, ofwel voor, ofwel achter het netvlies.

Uit onderzoek is gebleken dat astigmatisme vooral voorkomt in bepaalde genetische kringen. Daarnaast hebben onderzoekers aan kunnen tonen dat het in de meeste gevallen aangeboren is en dat astigmatisme erger kan worden bij veroudering. Daarom heeft men veelal ook pas op latere leeftijd klachten. Onbehandeld kan astigmatisme klachten geven als vermoeidheid, duizeligheid en trekken of verkrampen van de oogspieren. Met een cilindrisch brillenglas of een speciale torische zachte contactlens kan het beeld gecorrigeerd worden. Door middel van een refractieonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van astigmatisme. Astigmatisme wordt uitgedrukt in sterkte en asrichting (0 tot 180◦). Wanneer de afwijking zeer sterk of onregelmatig is, of wanneer het gezichtsvermogen niet of nauwelijks verbeterd met een correctie, dan is een volledig oogonderzoek door de oogarts nodig. Zo kan worden bekeken of er eventueel een oogaandoening aanwezig is of dat er sprake is van amblyopie (lui oog). De opticien zal een verwijsbrief voor de huisarts schrijven met de bevindingen, zodat je naar de oogarts kunt worden doorverwezen.


Astigmatisme is een afwijking van de ogen waarbij het netvlies niet rond, maar ovaalvormig is. Dit kan leiden tot wazige of vervormde beelden. Deze afwijking kan worden behandeld met behulp van brillenglazen.

De cylinderafwijking is een term die wordt gebruikt om aan te geven hoe sterk de astigmatisme-afwijking is. Deze afwijking wordt gemeten in dioptrieën (een eenheid van sterkte). Hoe hoger de waarde van de cylinderafwijking, hoe sterker de astigmatisme-afwijking is.

Brillenglazen zijn glazen die worden gebruikt in brillen en contactlenzen om de afwijking van de ogen te corrigeren. Er zijn verschillende soorten brillenglazen beschikbaar, afhankelijk van de afwijking van de ogen en de behoeften van de persoon. Bij astigmatisme worden speciale cylindrische brillenglazen gebruikt om de afwijking te corrigeren.

Een bril is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om afwijkingen van de ogen te corrigeren, zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Brillenglazen zijn de glazen die worden gebruikt in een bril om de afwijking te corrigeren. Als je astigmatisme hebt, zal de opticien je waarschijnlijk cylindrische brillenglazen aanbevelen om de afwijking te corrigeren.