Bijziendheid

Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. Wanneer er sprake is van bijziendheid dan zie je voorwerpen van dichtbij scherp, maar veraf wazig. Dit komt doordat lichtstralen niet precies samenvallen op het netvlies, maar voor het netvlies. Wanneer je bijziend bent dan is de oorzaak te vinden in een te lange oogbol of een te bolle hoornvlies. Hierdoor kan bijvoorbeeld autorijden of tv-kijken problemen geven.

Bijziendheid komt vaker voor in Aziatische landen dan in Europa. Dit heeft te maken met de verschillende leestijl van mensen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die meer lezen of meer dan vier uur per dag achter de computer, tablet of smartphone zitten, meer kans hebben op het ontwikkelen van bijziendheid. Het aantal kinderen met bijziendheid is flink aan het stijgen doordat zij veel tijd doorbrengen achter een tablet, computer of smartphone. Het is daarom van belang dat zij niet langer dan een halfuur achter een dergelijk beeldscherm zitten en dat zij veel buiten spelen, minimaal twee uur per dag. Een onbehandelde bijziendheid kan leiden tot nachtblindheid wat het zien in het donker lastiger of zelfs onmogelijk maakt. Door middel van refractieonderzoek kan de opticien meten wat de brekingsafwijking is.

Correctie is mogelijk met behulp van een bril of contactlenzen die de te hoge brekingssterkte van het oog verlagen, zodat het zicht weer scherp wordt. De bril of contactlens heeft in dit geval een minsterkte. Heb je last met het kunnen lezen van verkeersborden of een gezicht van veraf herkennen? Of kun je de ondertiteling van je favoriete serie op Netflix niet meer lezen? Kom dan langs bij brilmode Verhey van Wijk voor een gratis oogmeting en bespreek samen met de opticien wat voor jou persoonlijk de beste mogelijkheden zijn om je zicht te corrigeren. Je kunt zonder afspraak binnenlopen, maar een afspraak maken is uiteraard ook altijd mogelijk.


Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een oogaandoening waarbij het zicht van veraf niet scherp is. Dit komt doordat het licht niet goed op de netvlies van het oog valt, maar in plaats daarvan voor of achter het netvlies. Dit kan worden veroorzaakt door een te lange oogbal of door een te sterk of te zwak hoornvlies of lens.

Opticiens zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het verkopen en passen van brillenglazen en brilmonturen. Zij kunnen mensen met myopie helpen door middel van het aanmeten van correctiebrillen. Deze brillen hebben een lens met een bepaalde sterkte die ervoor zorgt dat het licht op het netvlies van het oog valt, wat resulteert in scherp zicht.

Er zijn ook andere manieren om myopie te behandelen, zoals contactlenzen of chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om een opticien of oogarts te raadplegen als je problemen hebt met het zien van veraf, zodat de juiste behandeling kan worden gekozen.