Diabetes

Vaak zie je wanneer iemand diabetes heeft, er ook problemen met de ogen ontstaan. Het is zelfs zo dat diabetes één van de grootste veroorzakers is van blindheid in Europa. Oogproblemen bij diabetes wordt ook wel diabetische retinopathie genoemd en is vaak ook het eerste merkbare gevolg van diabetes. Het is dan ook erg belangrijk om jaarlijks de ogen te laten controleren, omdat schade niet meer hersteld kan worden.

Verergering kan wel worden voorkomen door een lasertechniek of met injecties. Wanneer er geen bijzonderheden worden geconstateerd dan voldoet eens in de twee jaar een controle. Klachten die voor kunnen komen zijn: wazig zien, dubbel zien, pijn aan de ogen, nachtblindheid, minder goed kleuren kunnen zien, oogontstekingen of niet scherp kunnen zien. Het risico op oogproblemen wordt daarnaast verhoogd als er sprake is van overgewicht, te hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op oogproblemen. Na 20 jaar hebben mensen met diabetes type 2 85% kans op oogproblemen en mensen met diabetes type 1 hebben zelfs 95% kans op oogproblemen. Daarnaast is de kans op diabetische retinopathie groter wanneer je slecht bent ingesteld. De ernst van de problemen kan sterk variëren. In een beginstadium kunnen er kleine veranderingen ontstaan aan de kleine bloedvaatjes in de ogen die niet zichtbaar zijn voor de oogarts. In diverse vervolgstadia neemt de kans op lekkage van de bloedvaatjes toe en kunnen er zelf ernstige bloedingen optreden in het gehele netvlies.

Bij brilmode Verhey van Wijk kun je netvliesfoto’s laten maken om te kijken hoe het met de gezondheid van jouw oog is. Huisartsen in de omgeving sturen hun patiënten met diabetes hiervoor door naar ons. Tevens kun je bij ons de ‘’Open uw Ogen’’ gezondheidscheck uit laten voeren om te kijken of je kans hebt op diabetes. Dit is namelijk in een zeer vroeg stadium al aan het netvlies te zien. Via de app ‘’brilmode’’ kun je hier meer informatie over vinden en een afspraak maken voor de gezondheidscheck die daarnaast ook screent op het risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte, glaucoom en maculadegeneratie.


Diabetes kan op verschillende manieren invloed hebben op het oog en het zicht. Een van de belangrijkste gevolgen van diabetes op het oog is diabetische retinopathie. Dit is een aandoening waarbij de bloedvaten in het oog beschadigd raken, wat kan leiden tot verlies van zicht.

Er zijn twee soorten diabetische retinopathie: non-proliferatieve retinopathie en proliferatieve retinopathie. Non-proliferatieve retinopathie is de mildste vorm van diabetische retinopathie en kan leiden tot bloedinkjes in het oog of veranderingen in de bloedvaten. Proliferatieve retinopathie is een ernstigere vorm van diabetische retinopathie en kan leiden tot het groeien van nieuwe bloedvaten in het oog, wat kan leiden tot bloedingen in het oog en zichtverlies.

Andere mogelijke gevolgen van diabetes op het oog en het zicht zijn:

  • Cataract: een vertroebeling van de lens in het oog, wat kan leiden tot wazig zicht

  • Glaucoom: een aandoening waarbij de druk in het oog te hoog is, wat kan leiden tot zichtverlies

  • Diabetische maculopathie: een aandoening waarbij de macula, het gebied in het midden van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp zicht, beschadigd raakt, wat kan leiden tot verlies van zicht

Het is belangrijk om regelmatig te laten controleren door een oogarts als je diabetes hebt om te voorkomen dat deze aandoeningen optreden of om ze op tijd te behandelen als ze zich voordoen. Het beheren van je bloedsuikergehalte en het nemen van andere gezonde levensstappen, zoals het eten van een gezonde voeding en het krijgen van voldoende beweging, kan ook helpen om de gevolgen van diabetes op het oog en het zicht te verminderen.