Astigmatisme

Bij astigmatisme is het hoornvlies of de ooglens vervormd. Hierdoor is het zicht zowel dichtbij als veraf vertroebeld of vervormd. Astigmatisme wordt ook wel een cilinderafwijking genoemd. Om scherp te zien is het van belang dat lichtstralen in het oog op een centrale plek van het netvlies samen worden gebracht.

Lees verder

Bijziendheid

Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. Wanneer er sprake is van bijziendheid dan zie je voorwerpen van dichtbij scherp, maar veraf wazig. Dit komt doordat lichtstralen niet precies samenvallen op het netvlies, maar voor het netvlies. Wanneer je bijziend bent dan is de oorzaak te vinden in een te lange oogbol of een te bolle hoornvlies.

Lees verder

Verziendheid

Verziendheid wordt ook wel hypermetropie genoemd. Hierbij is het zicht wazig bij voorwerpen die dichtbij staan, maar zie je veraf wel scherp. Het is een veelvoorkomende afwijking. Bij verziendheid vallen de lichtstralen niet precies op het netvlies, maar achter het netvlies. Verziendheid kan twee oorzaken hebben.

Lees verder

Prisma afwijking

Binnenkort meer informatie

Presbyopie

Als je ouder bent dan 40 jaar dan kun je het gevoel krijgen dat je arm te kort is om een boek of krant goed te kunnen lezen. Je kunt er dan niet meer omheen: er is sprake van ouderdomsverziendheid. Om je gerust te stellen: iedereen krijgt hier last van na ongeveer het 40e levensjaar.

Lees verder