Staar

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening en wordt ook wel cataract genoemd. Bij staar is er een vertroebeling in de ooglens, waardoor het zicht minder scherp wordt. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

De ooglens bestaat normaal gesproken uit water en eiwitten en is doorzichtig. Het kan gebeuren dat de eiwitten gaan samenklonteren, waardoor staar ontstaat. Cataract is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid. In de westerse wereld krijgt bijna één op de vijf mensen tussen de 65 en 74 jaar te maken met staar die zo ernstig is, dat het gezichtsvermogen wordt aangetast en bijna de helft van de mensen boven de 75 jaar heeft er last van. Het eerste symptoom van staar is meestal het wazig zien. Daarnaast kan het ook zijn dat kleuren geler lijken en minder helder, lezen kan moeilijker worden, maar ook tv-kijken wordt lastiger. Er zijn drie vormen van staar: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door een trauma of ziekte. Ouderdom is echter de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van staar. Staar kan niet worden voorkomen, maar de kans op het krijgen van staar kan wel worden verkleind door niet te roken, niet teveel alcohol te nuttigen, gezond te eten en door bij fel zonlicht een zonnebril met een goed UV-filter te dragen. Staar kan verholpen worden met een operatie, waarbij de troebele lens vervangen wordt door een kunststof lens.


Een cataract is een vertroebeling van de ooglens die ervoor zorgt dat het zicht wazig wordt. Dit kan leiden tot verminderd zicht, lichtgevoeligheid en dubbelzien.

De ooglens is een helder, transparant object dat zich achter de pupil bevindt en het licht dat het oog binnenkomt focust op het netvlies. Als er een cataract optreedt, wordt de lens wazig, waardoor het licht niet meer goed kan worden gefocust en het zicht vermindert.

De oorzaak van een cataract kan verschillende redenen hebben. Zo kan het optreden na een oogletsel, als gevolg van bepaalde medicijnen of na een oogziekte. Maar in de meeste gevallen is het een gevolg van het ouder worden en heeft het dus te maken met de natuurlijke veroudering van het oog.

Er zijn verschillende manieren om een cataract te behandelen, afhankelijk van de ernst van het probleem. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om de lenzen van de bril te vervangen of om een speciaal type brillenglas te dragen om het zicht te verbeteren. Maar in de meeste gevallen is een operatie nodig om de cataract te verwijderen en te vervangen door een kunstlens.

Deze operatie, die ook wel een cataractoperatie wordt genoemd, is een relatief eenvoudige en veilige ingreep die in een ziekenhuis of oogkliniek wordt uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens, die het licht weer goed kan focussen op het netvlies. De operatie duurt ongeveer een uur en wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Na de operatie is het belangrijk om de ogen rust te geven en om eventuele medicijnen of oogdruppels op te volgen die door de arts zijn voorgeschreven. In de meeste gevallen zal het zicht snel verbeteren na de operatie en zullen de meeste mensen binnen enkele weken weer normaal kunnen zien.

Als de cataract eenmaal is verwijderd, is het belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan voor controle om ervoor te zorgen dat het oog gezond blijft en om eventuele andere oogproblemen op te sporen.