Selecteer een pagina

Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie neemt de kwaliteit van de gele vlek, oftewel de macula, af. Het gezichtsvermogen gaat hierdoor steeds verder achteruit en zo kunnen er problemen ontstaan met lezen, autorijden en het herkennen van gezichten. Het is een ingrijpende oogziekte waarbij de achteruitgang van het gezichtsvermogen groot is. Het proces gaat echter in de meeste gevallen langzaam. Het centrale zicht wordt wazig, maar meestal blijft het beeld eromheen goed. Aan het proces is helaas weinig tot niets te doen.

Er is een aantal risico’s die de kans op maculadegeneratie verhogen. Leeftijd speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Het komt namelijk vrijwel alleen voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Dit is dan ook de reden dat het leeftijdsgebonden maculadegeneratie of Age-Related Macular Degeneration (AMD) wordt genoemd. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol. Als een familielid maculadegeneratie heeft, dan heb je een grotere kans om het zelf ook te krijgen. Roken, overmatig zonlicht, vrouwen met een leeftijd boven de 75 jaar en de oog-en huidskleur zijn ten slotte ook nog factoren die het risico op maculadegeneratie verhogen. Mensen met een blanke huid en blauwe ogen hebben een verhoogd risico. Er zijn twee vormen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, namelijk: droge (atrofische of niet- exsudatieve) en natte (neovasculaire of exsudatieve) maculadegeneratie. Bij droge maculadegeneratie worden de weefsels van de macula dunner doordat er cellen verdwijnen. Er zijn hierbij geen tekenen van littekenweefsel of lekkages van bloed of andere vloeistoffen in het netvlies. Bij natte maculadegeneratie zie je dat zich afwijkende bloedvaatjes ontwikkelen in de weefsellaag onder de macula. Uit deze vaatjes kan vocht en bloed lekken wat in dat gebied onder de macula terechtkomt. Uiteindelijk ontstaat er een opeenhoping van littekenweefsel onder de macula. Bij droge maculadegeneratie verslechtert het gezichtsvermogen langzaam en pijnloos, bij natte maculadegeneratie verloopt het verlies van gezichtsvermogen doorgaans snel en kan het plotseling optreden wanneer één van de afwijkende bloedvaatjes lekt.

Wat is maculadegeneratie?

Droge maculadegeneratie

Natte maculadegeneratie

Bij brilmode Verhey van Wijk kun je netvliesfoto’s laten maken met behulp van de Easyscan. Een mooi apparaat waarbij het niet nodig is om eerst de pupillen te verwijden door middel van oogdruppels. Je kunt daarna dus gewoon weer functioneren. Naast het maken van de netvliesfoto’s wordt er een medische vragenlijst met je doorgenomen. Op deze manier kan er een risicoanalyse gemaakt worden op de kans/ aanwezigheid van AMD. Ook andere aandoeningen worden meegenomen in deze uitgebreide gezondheidscheck. Benieuwd? Klik hieronder voor meer informatie!

Openingstijden


Dinsdag
Woensdag
Donderdag

Vrijdag
Zaterdag

9.30 - 18.00 uur

9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.00 - 17.00 uur

Openingstijden


Dinsdag
Woensdag
Donderdag

Vrijdag
Zaterdag

9.30 - 18.00 uur

9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.00 - 17.00 uur

070-3245218

Whatsapp: 06-57363921

brilmode Verhey van Wijk, Weissenbruchstraat 44

Start WhatsApp
Stel je vraag:
U kunt ons dag en nacht een WhatsApp bericht sturen, wij reageren zo snel als mogelijk