Glaucoom

Bij glaucoom is er sprake van een beschadigde oogzenuw wat vaak gepaard gaat met een verhoogde oogboldruk. Glaucoom is meestal chronisch en leidt tot een steeds groter en onomkeerbaar gezichtsvermogen. Het is daarom belangrijk om glaucoom vroegtijdig op te kunnen sporen door regelmatige controle van onder andere de oogdruk.

Lees verder

Diabetes

Vaak zie je wanneer iemand diabetes heeft, er ook problemen met de ogen ontstaan. Het is zelfs zo dat diabetes één van de grootste veroorzakers is van blindheid in Europa. Oogproblemen bij diabetes wordt ook wel diabetische retinopathie genoemd en is vaak ook het eerste merkbare gevolg van diabetes.

Lees verder


Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie neemt de kwaliteit van de gele vlek, oftewel de macula, af. Het gezichtsvermogen gaat hierdoor steeds verder achteruit en zo kunnen er problemen ontstaan met lezen, autorijden en het herkennen van gezichten.

Lees verder


Netvliesloslating

Bij een netvliesloslating komt er glasvocht achter het netvlies, waardoor deze loslaat. Het komt jaarlijks bij 1 op de 10.000 mensen voor en kan op elke leeftijd optreden. Ouderen lopen wel een groter risico en mensen die sterk bijziend zijn of waarbij iemand in de familie te maken heeft gehad met een netvliesloslating.

Lees verder

Staar

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening en wordt ook wel cataract genoemd. Bij staar is er een vertroebeling in de ooglens, waardoor het zicht minder scherp wordt. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

Lees verder


Kleurenblindheid

Wanneer je kleurenblind bent, kun je sommige kleuren niet goed zien of zelf helemaal geen kleuren zien. Als je sommige kleuren niet goed kunt zien dan wordt dit onvolledige kleurenblindheid genoemd.

Lees verder

Nachtblindheid

Uiteraard zie je in de avond minder goed dan overdag in het licht. Wanneer het ineens duister wordt hebben de ogen ook even de tijd nodig om aan licht te wennen, maar na een aantal seconden wordt het zicht vanzelf beter.

Lees verder

Lui oog

Een lui oog wordt ook wel amblyopie genoemd. Het komt meestal voor aan één oog. Een lui oog ontwikkelt zich tijdens de vroege kinderjaren. Dit is ook de enige periode waarin een lui oog te behandelen is. Het beeld dat via het oog binnenkomt, wordt onderdrukt door de hersenen.

Lees verder

Droge ogen

Droge ogen is een veelgehoorde klacht. Het voelt erg vervelend aan en kan ongemak veroorzaken. Droge ogen kan verschillende oorzaken hebben, zoals: hogere leeftijd, gebruik van geneesmiddelen, niet goed sluiten van het oog, allergie, aandoeningen van de traanklier of hormonale/lichamelijke afwijkingen.

Lees verder