Selecteer een pagina

Bijziendheid bij kinderen

Volgens Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, worden steeds meer kinderen bijziend of zelfs blind.

Tegenwoordig zitten alle kinderen (te) veel naar kleine schermpjes te staren. Tablets, mobieltjes en laptops zijn hedendaags niet meer weg te denken, maar helaas zorgt dit ervoor dat de jeugd minder buiten komt en minder beweegt. Dit kan niet alleen leiden tot overgewicht, maar ook de ogen hebben het flink te verduren. Klaver luidt nu dan ook de noodklok, want zegt ze: ”Bijziendheid is bezig de grootste oorzaak van blindheid te worden. Dat wordt het echt. En voor volwassenen die door myopie slechtziend zijn geworden, kunnen we helaas nog niets doen. Wat we wel kunnen doen, is voorkomen dat de kinderen van nu later hetzelfde lot treft.”

Wat is bijziendheid eigenlijk?
Mensen die bijziend zijn, zien wel scherp van dichtbij, maar niet van veraf. De mate van bijziendheid wordt uitgedrukt in een getal met een min ervoor. Heb je -6 of meer, dan is er sprake van hoge bijziendheid. Eén op de drie mensen die hoog bijziend zijn, wordt uiteindelijk slechtziend, oftewel men heeft een klein gezichtsveld of een gezichtsscherpte van maximaal 30%.

Wat kunnen we hieraan doen?
Tijdens het bezig zijn met een tablet, mobiele telefoon of laptop, dwingen we onze ogen om zich aan te passen aan de korte afstand. Hierdoor kunnen afwijkingen in het oog ontstaan (het oog wordt langwerpiger), wat op den duur bijziendheid of zelfs blindheid kan veroorzaken. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor ouders en leerkrachten, die moeten voorkomen dat kinderen (hoog) bijziend worden met alle gevolgen van dien.

  • Laat een kind niet te lang achter elkaar naar een schermpje staren
  • Let erop dat je tijdens het lezen een tablet, mobiele telefoon of laptop op minimaal 30 centimeter afstand van je kind houdt
  • Gebruik tablet, mobiele telefoon en laptop niet in het donker
  • Zorg ervoor dat kinderen minimaal twee uur per dag naar buiten gaan om te spelen
  • Heeft het kind al bijziendheid? Speciale oogdruppels of multifocale contactlenzen kunnen ervoor zorgen dat het oog stopt met groeien, en dus niet langwerpiger wordt
  • Blauwfilterglazen helpen beschermen tegen schadelijk licht
  • Bij twijfel: ga altijd even langs de huisarts!

Openingstijden


Dinsdag
Woensdag
Donderdag

Vrijdag
Zaterdag

9.30 - 18.00 uur

9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.00 - 17.00 uur

Openingstijden


Dinsdag
Woensdag
Donderdag

Vrijdag
Zaterdag

9.30 - 18.00 uur

9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.30 - 18.00 uur
9.00 - 17.00 uur

070-3245218

Whatsapp: 06-57363921

brilmode Verhey van Wijk, Weissenbruchstraat 44

Start WhatsApp
Stel je vraag:
U kunt ons dag en nacht een WhatsApp bericht sturen, wij reageren zo snel als mogelijk